یادداشت های شبانه / فاصله گذاری اجتماعی !

ساخت وبلاگ

آخرین مطالب

    امکانات وب

     

    99/1/10 ــ  نیاسر

    ما این‌جا به اینترنت دسترسی نداریم. زهرا،‌ امید و مهرشاد؛ گاه به گاهی وصل می‌شدند. دو سه قسمتی از سریال پایتخت را دانلود کردند برای سامان که با هم دیدیم. فیلم دل‌شدگان از زنده‌یاد علی حاتمی که من پای آتش بودم و از نیمه‌هاش دیدم. سال‌ها پیش دیده بودم و دوباره باید ببینم.

    یکی از دوستان و همکاران این سال‌های متاخرمان، محمد حسین کریمی که عکس را جدی دنبال می‌کند، این روزها پدرش را از دست داد. در صفحه‌اش که سراسر سیاه بود، این چندخط نوشته بود:

    « پدر بهتر شد..

    پدر مرخص شد ..

    پدر آرام شد.

    پدر تمام شد.»

    چقدر جهان نو به نو می‌شود. چقدر جامعه‌ی ایرانی در همه چیزش،‌ از جمله مرگ و میر، نوع نگرش، بیان و پردازش به آن نو به نو می‌شود. محمدحسین کریمی،‌ با کمِ کلمات،‌ غیاب سهمناک پدرش را روایت کرده است. روان‌شان به شادی بپاید. یاد سپهری افتادم: «پدرم وقتی مرد،‌ آسمان آبی بود...» و یاد فیلم مادر، ‌بازی درخشان اکبر عبدی و فریماه فرجامی و دیالوگ درخشان‌تر علی حاتمی عزیز: «مادر مرد، از بس که جان ندارد...» و لابد یاد میثم خیرخواه افتادم. موضوع پایان نامه‌اش درباره‌ی میرایی و مرگ بود. میثم یکی از چندتنی است که همواره مرا خوانده و دنبال کرده و امیدواری‌ام داده،‌ اگر در حال نوشتن رمان و داستان نیست،‌ امیدوارم برگردد به پایان نامه‌اش و از  میرایی بیرونش کشد. از پیام‌های دیگری که زهرا گاه به گاهی‌اش را می‌خواند؛ از جمله این یکی بود که به نظرم رسید یادداشت کنم.  منتشر شده از ششم فروردین که به نقل از ایسنا می‌آورم:

    «کمیته اجتماعی ـ انتظامی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا مستقر در وزارت کشور از آغاز طرح فاصلهگذاری اجتماعی از فردا ساعت 8 صبح ( 7/1/99) خبر داد.

    مفاد این طرح عبارت است از :

    صرفا افراد بومی ساکن هر شهر مجاز به ورود آن شهر بوده و ورود افراد غیر ساکن ممنوع است. نحوه شناسایی افراد ساکن و بومی با استفاده از کارت ملی، پلاک خودرو، بیمه نامه خودرو صورت می‌پذیرد.

    خروج افراد غیرساکن و مسافر شهرهای محل حضور فعلی برای رفتن به محل سکونت خود، بلامانع و بلکه تسریع می‌گردد. این افراد در طول مسیر اجازه ورود به شهرها را نداشته و از کنار گذرها عبور خواهند نمود.

    مدارس و دانشگاه‌ها تا پایان زمان طرح تعطیل است.

    پارک‌ها و بوستان‌ها، ‌تفرج‌گاه‌ها، ‌مراکز تفریحی، استخرها و ... که محل تجمع افراد هستند تعطیل خواهند بود.

    اصناف و مشاغل مشمول مقررات این طرح در قالب گروه‌بندی سه‌گانه ( گروهی که باید کاملا فعال باشند جدول شماره یک، گروهی که باید تعطیل شوند و گروهی که بر اساس اقتضا و شرایط محلی فعالیت آن‌ها می‌تواند مجاز باشد جدول شماره دو) به شرح پیوست، فعالیت می‌نمایند.

    ادارات دولتی برابر بخشنامه صادره معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان اداری، ‌استخدامی حداکثر با یک سوم نیروهای اداری و به صورت شیفت‌بندی خدمات رسانی خواهند نمود.

    برگزاری هرگونه مراسم که موجب تجمع افراد شود ( اعم از رسمی و غیر رسمی) ‌ممنوع می‌باشد.

    تردد خودروهای امدادی و درمانی، ‌پلیس، ‌حمل بار، کالاها، مایحتاج مردم و‌سوخت مشمول ممنوعیت‌ها نمی‌گردد.

    محدودیت حداکثری در جابه‌جایی مسافر با هواپیما، ‌قطار و اتوبوس‌های بین شهری ضمن اجرای کامل پروتکل‌های بهداشتی، اعمال می‌شود.

    طرح کنترل‌های بهداشتی در مبادی خروجی با تشخیص وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و با مشارکت بسیج، هلال احمر و سایر بخش‌های ذی ربط در نقاط مورد نظر، اجرایی خواهد شد.

    ممنوعیت‌های تعیین شده، ‌شامل کارکنان دستگاه‌های دولتی که محل سکونت آن‌ها با محل کارشان در یک نقطه قرار ندارد، ‌نمی‌گردد. و تیم‌های تشخیصی مستقر در مبادی کنترلی با احراز موضوع، ‌نسبت به صدور تردد این دسته از کارمندان اقدام می‌نمایند.

    به منظور تضمین اجرای طرح،‌ خودروهای افراد متخلف از این مقررات به مدت یک ماه با اخذ کلیه هزینه‌های جانبی توقیف می‌شود. همچنین جریمه نقدی به مبلغ پانصد هزار تومان و پلمپ واحدهای صنفی متخلف با هماهنگی سازمان تعزیرات حکومتی به مدت یک ماه،‌ در دستور کار قرار دارد.

    پیوست شماره یک : جدول مشاغل

    مشاغلی که نباید تعطیل شوند: ( فروشگاه‌های زنجیره‌ای مایحتاج مردم،‌ سوپر مارکت‌ها، میوه و سبزی فروشی‌ها، ‌مراکز فروش محصولات پروتئینی نظیر قصابی‌ها، مرغ فروشی‌ها و ماهی فروشی‌ها، ‌میادین میوه و تره‌بار، ‌لبنیات فروشی‌ها، نانوایی‌ها، ‌مراکز تهیه غذاهای آماده‌ی بیرون‌بر، ‌جایگاه‌های سوخت ( بنزین و سی‌ان‌جی) تعمیر و تاسیسات فنی خودرو و منازل،‌ مراکز بهداشتی و درمانی دولتی و خصوصی، مراکز و فروشگاه‌های دامپزشکی، پخش دارو و مواد غذایی، مراکز تامین آمبولانس، داروخانه‌ها

    مشاغل و اماکنی که باید تعطیل شوند: ( دانشگاه‌ها و مدارس، مهد کودک، پاساژ، ‌مراکز خرید و مال،‌ نمایشگاه حضوری،‌ خشک شویی، ‌لوکس فروشی،‌ اسباب بازی فروشی، گیم‌نت، قهوه‌خانه و چایخانه، کافه و تریا، ‌فرش و موکت،‌ فروش لوازم و مواد دخانی، ‌تالار پذیرایی و برگزاری مراسم و تجمعات، ‌استخر، ‌باشگاه ورزشی و بدن‌سازی، ‌پارک‌ها و شهربازی‌ها، ‌باغ وحش، ‌مراکر تجمع برگزاری مراسم اجتماعی،‌ فرهنگی و مذهبی، ‌بازارهای روز موقت، ‌آموزشگاه‌ها، ‌موزه‌ها، ‌سینما و تئاتر، ‌فروش لوازم خانگی،‌ کادویی‌فروشی، ‌خدمات چاپ دیجیتال، ‌آتلیه و عکاسی، ‌اقامت‌سرا و اجاره ساختمان، ‌ویلای شخصی، ‌ترئینات داخلی ساختمان،‌ فروش لوازم خانگی،‌ قنادی، ‌پوشاک، پارچه‌فروشی،‌ خیاطی، ‌خرازی، ‌مصالح فروشی، آهن فروشی، ‌فروشگاه قطعات یدکی، ‌چاپخانه.

    مشاغلی که با محدودیت فعالیت می‌نمایند: ( ‌دفاتر پیشخوان، ‌دفاتر پلیس به اضافه ده،‌ دفاتر الکترونیک قوه قضائیه، دفاتر ثبت اسناد رسمی،‌ دفاتر الکترونیک شهری،‌ صرافی‌ها، بانک‌ها،‌ هتل‌ها،‌ پایانه‌های بین شهری و ایستگاه‌های
    راه‌آهن و فرودگاه‌ها )»

    خب؛ این هم «طرح فاصله‌گذاری اجتماعی»؛ می‌توانند ازین به بعد،‌ جایگزین خوبی برای ترکیب «حکومت نظامی» هم بشمار آید.

    متاسفانه آمار دقیقی از تلفات ویروس کرونا ندارم. شاید روزگار ترک‌تازی‌اش که تمام شود،‌ داده‌های روشنی منتشر شود. به همین جمله‌ی پیشین که نگاه می‌کنم؛ دو ترکیب اضافی دیگر هم ذهنم را مشغول می‌کند. یکی اصطلاح ترک‌تازی؛ این همه اقوام یورش برده‌اند، از یورش روم تا تازش تازیان؛ اما بدنامی‌اش به ترک‌ها مانده است. یورش‌ها و تازش‌ها، با ترک‌تازی مصطلح شده. شاید چون ترک‌تازی پسینِ پیشینی‌ها بوده است.

    دیگر ویروس کروناست. در جای‌جای متن‌هایی که شنیده و خوانده‌ام، بیشتر در همان آغاز‌؛ آن‌ها که اداری و رسمی می‌نمودند؛ تا مدتی ویروس کرونا را ‌»کرونا ویروس» می‌خواندند. جای مضاف و مضاف‌الیه را تغییر می‌دادند. البته بیرون از فارسی،‌ در زبان‌ها و گویش‌های دیگر و از جمله در سرزمین‌ خودمان‌مان چون گیلگی،‌ بسیاری جای‌ها،‌ و از جمله در تقدم صفت بر موصوف،‌ این‌ جابه‌جایی فراوان دیده می‌شود؛ مثل سبزه بهار که ما عمومن بهار سبز می‌گوییم و الخ.

    تاکید بر بیان «کرونا ویروس» به جای «ویروس کرونا»، انگار‌ اهمیت و خطرناکی آن را بیشتر نشان می‌دهد. کرونا ویروس، به ناشناختگی‌ امر ناشناخته‌ای که از بیرون آمده اضافه می‌کند. و ترجیح این مجامع و آدم‌های رسمی‌اش هم خصوصن در آغاز این بود که آن را ویروس کرونا ننامند. هی کرونا ویروس را در بوق و کرنا بدمند. غافل از این‌که مردم نام گذاری‌های خودشان را می‌کنند. عطی عصر و غروب دیروز رفته بود در کوچه باغ و دشت قدم بزند. می‌گفت مردی هم کلامش شده و گفته: «امسالم که دیگه این « کُرِّمان» همه را بیچاره کرده. آدم می کشه.» بگذریم. در این روزگار کُرِّمانی برویم بیرون قدم بزنیم. از دیشب تا ساعتی پیش باران باریده و حالا آسمان صاف و آفتاب شده، سبزه بهاری است نیاسر! در و دشت!

    بوم و بر...
    ما را در سایت بوم و بر دنبال می کنید

    برچسب : نویسنده : 8boomvabar7 بازدید : 151 تاريخ : يکشنبه 7 ارديبهشت 1399 ساعت: 14:18